0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačno darilo za nakup nad 60 €
Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačno darilo za nakup nad 60 €
Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
Novo

Siri Slovenije

0 (Št. mnenj 0, ocena iz Goodreads)
Knjiga avtorja: Janez Bogataj
Založba: Hart
Leto izida: 2024
Vezava: Trda vezava
Dimenzije: 18.5 x 14 cm
Število strani: 84
ISBN: 9789617163513
Sir je najbolj značilen in obstojen mlečni izdelek. Pregovor pravi, da je začetek vseh sirov v mleku. Sir so prvotno uporabljali predvsem za zabelo. To je bilo vse do sredine 16. stoletja, ko se je v množičnem prehranjevanju začela uveljavljati svinjska mast. Sir je začel izgubljati na pomenu v človekovi vsakdanji prehrani. Postajal pa je vedno bolj iskano tržno blago. Ta njegov pomen izpostavljajo tudi Kmetijske in rokodelske novice l. 1870, ko zapišejo:
Preberite več
Na zalogi
Redna cena: 24,90 €
Brezplačna dostava

Brezplačna dostava

za naročila nad 40 €.

Hitra dostava

Hitra dostava

Naročila oddana do 12.00 odpošljemo isti dan.

Knjige na zalogi

Knjige na zalogi

98 % izdaj je na zalogi.

Sir je najbolj značilen in obstojen mlečni izdelek. Pregovor pravi, da je začetek vseh sirov v mleku. Sir so prvotno uporabljali predvsem za zabelo. To je bilo vse do sredine 16. stoletja, ko se je v množičnem prehranjevanju začela uveljavljati svinjska mast. Sir je začel izgubljati na pomenu v človekovi vsakdanji prehrani. Postajal pa je vedno bolj iskano tržno blago. Ta njegov pomen izpostavljajo tudi Kmetijske in rokodelske novice l. 1870, ko zapišejo:

Druga pot mleko obrniti na dobiček gospodarstvu je ta, da se napravlja sir. Sirarstvo je gotovo posebno važno ter ima še veliko prihodnost …

Do druge polovice 19. stoletja so sirili na Slovenskem na tradicionalen, preprost način, in sicer kravje, ovčje in kozje mleko. Pogosto so izdelovali sir tudi iz mešanice ovčjega in kozjega mleka. To je bilo zelo razvito npr. na Bovškem, kjer je imel mešani ovčje-kozji sir velik sloves in tržno vrednost. Sir so izdelovali tudi iz mešanice kravjega in ovčjega ali kravjega in kozjega mleka. Pri tem je najbolj značilno, da iz ene same sestavine, torej mleka, lahko izdelamo veliko različnih vrst sirov.

##
Bralci

Zaupalo nam je že

32.244

bralcev

Paketi

Odposlali smo že

44.762

paketov

Knjige

V prodaji imamo

7.956

knjig

newsletter_image

Prijava na e-novice

Bi želeli, da vas obveščamo o naših akcijah, novostih, prednaročilih in ostalih ugodnostih?
Prijavite se na e-novičke.

Z oddajo obrazca izdajam soglasje, da podjetje interno obdeluje moje osebne podatke