Košarica je prazna
Knjiga avtorja: | Kaja Pogačar, urednica |
---|---|
Založba: | Zavod za turizem in kulturo Žirovnica |
Leto izida: | 2019 |
ISBN: | 9789619339923 |
za naročila nad 40 €.
Naročila oddana do 12.00 odpošljemo isti dan.
98 % izdaj je na zalogi.
Z željo, da združimo našo bogato čebelarsko tradicijo s sodobno slovensko kulinariko smo v letu 2019 na Zavodu za turizem in kulturo Žirovnica izdali kulinarični priročnik 'Medeni vodnik'. Recepte je zbrala in uredila Kaja Pogačar. Po besedah avtorice, kulinarični priročnik združuje slovensko čebelarsko tradicijo s sodobno slovensko kulinariko, predstavljeni recepti pa so uporabni in kreativni.
Prispevali so jih kuharski mojstri, ki ustvarjajo v kuhinjah poznanih slovenskih gostišč, med njimi so tudi najznamenitejša imena – Bine Volčič, Uroš Štefelin, Igor Jagodic ter Gašper Kordež. Recepti so pospremljeni s fotografijami Kaje Pogačar in razmišljanji avtorjev o pomenu medu v kulinariki.
V uvodu se Damjana Cvetko najprej ozre v čebelarsko dediščino na Slovenskem do poznega 18. stoletja in opisuje, kakšno vrednost so imele čebele in med v preteklosti. Med drugim piše, da je bila medica najstarejša alkoholna pijača, na Kranjskem je kar ob cestah obstajalo veliko točilnic medice. Sledi prispevek Zavoda za turizem in kulturo Žirovnica o Antonu Janši in o tem, kako za njegovo dediščino skrbijo v žirovniški občini. Več o medu, njegovih lastnostih in uporabi je napisala Andreja Kandolf Borovšak.
Osrednji del vodnika pa je namenjen slovenskim ustvarjalcem kulinaričnih zgodb, ki opisujejo, kako sami uporabljajo med v svoji kulinariki. Vsak od njih je pripravil tudi po en recept jedi z medom, ki dokazujejo, da je med mogoče uporabiti v najrazličnejših jedeh, od glavnih jedi do sladic.
Tako med drugim najdemo recept za kozjo skuto z medom, ajdovo kašo in orehi ter karamelizirano viljamovko iz Hiše kulinarike Jezeršek, Kunstljeve grizike iz Gostilne Kunstelj, mariniran ramstek z medom iz Gostilne in restavracije Avsenik, zimsko pravljico iz Restavracije 1906 Bled, zelenjavno pirino rižoto iz Garden Villagea Bled, medene sirove štruklje iz Restavracije Ejga ... V vodnik je vključenih 24 slovenskih gostiln in restavracij, ki jih vodijo znani kuharski šefi.
Medeni vodnik je izšel v slovenskem in angleškem jeziku.
Trda vezava, 23 x 23 cm, 88 strani.
##Zaupalo nam je že
32.244
bralcev
Odposlali smo že
44.762
paketov
V prodaji imamo
7.956
knjig
Bi želeli, da vas obveščamo o naših akcijah, novostih, prednaročilih in ostalih ugodnostih?
Prijavite se na e-novičke.
Nakupujte varno in udobno. Kot naš uporabnik imate vpogled tudi v status naročila. Postopek je enostaven, potrebujemo le vaš elektronski naslov in nekaj podatkov.
Registracija