Košarica je prazna
Knjiga avtorja: | Matej Fišer |
---|---|
Založba: | Založba Vida |
Leto izida: | 2023 |
Vezava: | Trda vezava |
Dimenzije: | 24.8 x 18.5 cm |
Število strani: | 272 |
ISBN: | 9789619618035 |
za naročila nad 40 €.
Naročila oddana do 12.00 odpošljemo isti dan.
98 % izdaj je na zalogi.
Slikovita kuharska knjiga prinaša najbolj priljubljene recepte z balkanskega polotoka. Poleg slovitih specialitet z žara, z natančno opisanimi in razdelanimi recepti za čevapčiče v številnih lokalnih različicah, pleskavice, uštipce in klobasice ... nas preseneti obilica brezmesnih ali zelenjavnih jedi. Obsežno poglavje s pitami in pogačami, nadevano zelenjavo in predjedmi prikaže preprosto pristnost te kuhinje, ki z malo sestavinami doseže učinek polnega okusa in intenzivnih vonjav. Vse jedi so prikazane na nazornih podobah, ki jih spremljajo tudi doživete reportažne fotografije.
Ko boste vzeli v roke to knjigo, ne boste nikoli več kupili »dve kili mase«. Raje se boste pozanimali, kako se nekaj naredi, potem pa začinili in premešali sami, spekli papriko, nadevali liste vinske trte, razvlekli testo in morda celo v hladilniku nalagali svoj kajmak, ki bo delal družbo kimčiju.
Kajti pristop k tej nam vsem na prvi pogled dobro znani, toda v resnici ne dovolj raziskani kuhinji, avtor Fišer opiše kot »južnfjužn«: to je odkrivanje balkanske kuhinje za generacije, ki pečejo odpuljeno svinjino, negujejo droži, ki so jim burgerji morda bolj domači kot pleskavice in fermentirajo svoje kimčije. Zakaj ne bi tokrat skvasili še zelja v glavah in pripravili leče beluga na način prebranca?
Marsikdo nosi v spominu vonjave in okuse tistih pravih jedi: razgretega žara nekje v borovem kampu ob morju, vonj paprikaša na dvorišču bloka, sarme v zamrzovalniku, skorjice zapečenega prebranca v lončeni posodi – recepti v tej knjigi so poziv, da jih poustvari sam. Da jih ozavesti, analizira, spozna in si končno »babičine filane paprike« nadeva sam, zase in za svoje potomce. Da vrže na žar svoje polpetke. Tudi če bi ob tem imel vaški žar mojster kaj za pripomniti ...
O AVTORJU:
Fotograf Matej Fišer je rojen v Murski Soboti, živi in dela pa med Dunajem in Prekmurjem. Uveljavil se je kot eden najbolj pronicljivih kulinaričnih piscev v slovenskem prostoru. Je avtor številnih kolumen in šestih avtorskih knjig: Fotografija – zakonitosti in skrivnosti, Reja polžev, Tradicionalna prekmurska kuharica (izšla v slovenskem, nemškem in angleškem jeziku), Goričko – divji vzhod, Prlekija – zgodba v sedmih flašah, Ostrige v Evropi (izšla v slovenskem in nemškem jeziku).
##Zaupalo nam je že
32.244
bralcev
Odposlali smo že
44.762
paketov
V prodaji imamo
7.956
knjig
Bi želeli, da vas obveščamo o naših akcijah, novostih, prednaročilih in ostalih ugodnostih?
Prijavite se na e-novičke.
Nakupujte varno in udobno. Kot naš uporabnik imate vpogled tudi v status naročila. Postopek je enostaven, potrebujemo le vaš elektronski naslov in nekaj podatkov.
Registracija