Prenovljena izdaja Kuharice sestre Vendeline je tukaj! Knjigo učiteljice slovenskega kuharstva smo prenovili in dopolnili. Veliko receptov smo dodali k ribjim in brezmesnim jedem, spremenili pa smo tudi mnoge druge jedilnike. Ne glede na spremembe so vsi recepti v duhu in slogu sestre Vendeline, tako da ostaja knjiga pristna in slovenska, kakršno je Vendelina zasnovala.
Bog nam je dodelil košček zemlje, na katerem raste vse, kar Slovenci potrebujemo. Zelenjava, sadje in meso so živila, ki našim genom najbolj ustrezajo. V Kuharici sestre Vendeline so zbrani recepti, kakršne imamo pri nas radi, tisti pristni, ki jih je slovenski okus izoblikoval na osnovi vsega, kar naša zemlja daje. Okus Slovencev se je stoletja oblikoval ob domačem ognjišču.
Jedilnik je vedno sestavljen iz juhe, hladne predjedi, glavne jedi in sladice. Ko prodirajo k nam jedi z vsega sveta, se moramo zavedati, da je domača hrana, skuhana po odličnih receptih sestre Vendeline, za nas najboljša in najbolj zdrava.
Dopolnjena izdaja ostaja zvesta Vendelininemu izročilu. Prenovila in uredila jo je Edvina Novak, ki je s sestro Vendelino sodelovala od samih začetkov njenega knjižnega ustvarjanja.
“Kuharstvo je umetnost, s katero se ukvarjamo vsi. Naši inštrumenti so kuhalnice in kozice, umetniška snov pa živila, s katerimi vsak dan ustvarjamo za štedilnikom.“ je v eni izmed svojih knjig zapisala naša rojakinja Marija Ilc – slovenska redovnica znana kot sestra Vendelina.
VEČ O SESTRI VENDELINI:
Sestra Vendelina se je kot Marija Ilc rodila v Ribnici na Dolenjskem, kjer je obiskovala ljudsko in meščansko šolo. Šolanje je nato nadaljevala na učiteljsko gospodinjski šoli dr. Janeza Evangelista Kreka, zatem pa je dve leti prakticirala na kmetijsko gospodinjski šoli v Mariboru, kjer je že vodila večerne tečaje za strežbo.
Sestra Vendelina je najprej štiri leta poučevala kuhanje na učiteljsko gospodinjski šoli v Ljubljani, nato pa je kot ravnateljica deset let vodila kmetijsko gospodinjsko šolo v Št. Rupertu pri Velikovcu na Koroškem. Zatem je 12 let preživela v Repnjah, kjer je že začela z vodenjem kuharskih tečajev za dekleta in župnijske kuharice. To delo je nadaljevala vse do nedavnega, ko je živela na Brezjah. V samostanu je organizirala popoldanske kuharske ure, ki so jih obiskovale tečajnice iz vse Slovenije.
Sestra Vendelina se je tudi sama nenehno izpopolnjevala. Vedno je spremljala delo kuharic v raznih podružnicah in si zapisovala dobre recepte. Bogato znanje, ki ga je pridobila, je prenašala na svoje tečajnice, prepričana, da primerna prehrana in dobro gospodinjstvo prispevata k miru in zadovoljstvu v družini.
##