0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačno darilo za nakup nad 60 €
Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačno darilo za nakup nad 60 €
Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
Novo

Kovaško-nožarski priročni

0 (Št. mnenj 0, ocena iz Goodreads)
Knjiga avtorja: Lenart Perko
Založba: Samozaložba
Leto izida: 2024
Vezava: Trda vezava
Dimenzije: 21.5 x 12.5 cm
Število strani: 101
ISBN: 9789610720454
Kovanja nožev se lahko lotimo kot barbari. Vzameš staro vzmet, jo skuješ v določeno obliko, kališ v snegu in s kotno brusilko oblikuješ želene podrobnosti. Temperiranje je za slabiče in edini pravi materiali za ročaj so les, rog in kost!
Preberite več
Na zalogi
Redna cena: 35,00 €
Brezplačna dostava

Brezplačna dostava

za naročila nad 40 €.

Hitra dostava

Hitra dostava

Naročila oddana do 12.00 odpošljemo isti dan.

Knjige na zalogi

Knjige na zalogi

98 % izdaj je na zalogi.

Kovanja nožev se lahko lotimo kot barbari - Vzameš staro vzmet, jo skuješ v določeno obliko, kališ v snegu in s kotno brusilko oblikuješ želene podrobnosti. Temperiranje je za slabiče in edini pravi materiali za ročaj so les, rog in kost!

Izdelave nožev se lahko lotimo kot piflarji - Izbereš jeklo z eksotičnim razmerjem med kromom, vanadijem, kobaltom, ogljikom in manganom. Nato po kovanju z najbolj natančno električno pečjo termocikliraš jeklo do te mere, da od zrn ne ostane ničesar. Kaljenje in temperiranje se opravlja v namenskem olju v idealnih pogojih. Za merjenje trdote moraš imeti vsaj dva merilca, da lažje izračunaš povprečje dobljenih rezultatov. Materiali za ročaje morajo biti nepropustni, kontrastni in predvsem dragi. A če ta ni brušen pod 30 različnimi koti kot drage kamnine, lahko sploh govorimo o ročaju?

Nožarjenja pa se lahko nenazadnje lotimo tudi kot entuziasti - To je način, ki se od obeh prej omenjenih izdelav trudi pobrati le najboljše. Za začetek si izbereš jeklo za točno določen namen. Odločiš se lahko za termično obdelavo s pomočjo plina. Za temperiranje pride v poštev kuhinjska pečica, cvrtnik ali starošolska metoda pogrevanja z baklo. Merjenje trdote opraviš s pilo. Ročaj mora biti predvsem praktičen in udoben. Najboljši material zanj pa je… tisti, ki ga imaš na zalogi.

Priročnik, ki je pred vami, sem pripravil prav za takšne entuziaste. Po dolgih letih nožarjenja sem namreč pridobil dovolj kom-petenc, da brez kančka slabe vesti prenašam svoje znanje tudi na druge veščin željne ljudi. Na začetku sem se izdelovanja nožev lotil kot barbar, opažam pa, da se polagoma spreminjam v piflarja. Preden pa me dejanska znanost o nožarjenju preveč vsrka vase do te mere, da se ne bom več mogel izogniti hipotetičnemu naslavljanju izzivov in pisati o tem, bi rad izdal oz. objavil nekaj, kar daje jasen in razumljiv vpogled v svet izdelave nožev.

Obstaja sicer precej objavljenih in natisnjenih knjig, ki pa nam, entuziastom, povzročajo glavobol, piflarjem pa miokarditis in epileptične napade. Zato menim, da je napočil čas za predstavitev koristnih nasvetov pri izdelavi nožev, pri čemer bom izhajal iz lastnih napak in večletnih izkušenj.

Pa začnimo.

##
Bralci

Zaupalo nam je že

32.244

bralcev

Paketi

Odposlali smo že

44.762

paketov

Knjige

V prodaji imamo

7.956

knjig

newsletter_image

Prijava na e-novice

Bi želeli, da vas obveščamo o naših akcijah, novostih, prednaročilih in ostalih ugodnostih?
Prijavite se na e-novičke.

Z oddajo obrazca izdajam soglasje, da podjetje interno obdeluje moje osebne podatke